HTML

Legyünk szabadok!

Lehet, hogy szabadnak hisszük magunkat, valójában azonban a pénzrendszer rabjai vagyunk, és ha nem teszünk semmit, a rabjai is maradunk. Az egész emberiség érdeke, hogy kitörjünk ebből a rabságból, és olyan társadalmat építsünk fel, ahol mindenki szabad lehet.

Utolsó kommentek

„Soha ne kételkedj abban, hogy egy gondolatokkal teli, elkötelezett emberekből álló kis csoport meg tudja változtatni a világot. Csak ez az, ami valaha is képes volt erre.” - Margaret Mead

 

Kinek is van társadalmunkban valójában hatalma? A háttérhatalomnak? A politikusoknak? A katonaságnak? A rendőrségnek?

Nem. Valójában a többségnek van hatalma. Hiszen az emberek többsége nagyobb hatalommal bír, mint a fent nevezett bármelyik csoport, sőt ezen csoportok tagjai - a háttérhatalmat leszámítva - bármikor csatlakozhatnak a többséghez.

Hatalmunkban áll, hogy felszámoljuk a pénzrendszert, de nem tesszük. Hatalmunkban áll, hogy egy igazságos társadalmat építsünk fel, de nem tesszük. Miért?

Mert az emberek többsége pénzközpontúan és nem emberközpontúan gondolkodik. Az embereket úgy nevelik az iskolákban, hogy tiszteljék a hatalmat, a jelenleg fennálló rendszert, és beszűkítik a gondolkodásukat, hogy ne legyenek képesek elképzelni egy pénz nélküli, igazságos társadalmat.

Ha az emberek nem pénzközpontúan, hanem emberközpontúan gondolkodnának:

  • A főbérlő nem azt nézné, mennyi pénzt adnak neki az albérlői, hanem örülne, hogy ad nekik lakást.
  • A gazda nem azt nézné, mennyiért tudná a termését eladni, hanem örülne, hogy ad másoknak élelmet.
  • A busz- és vonattársaságok nem az utasok jegyeit néznék, hanem örülnének, hogy szállíthatják az embereket.
  • A szállodás nem azt nézné, mennyiért tudná a szobákat kiadni, hanem örülne, hogy szállást ad az utazóknak.

A pénzközpontú gondolkodás másik jellemzője az a fajta gondolkodás, hogy ha nekem nem lehet jó, akkor ne legyen jó másnak se. Ennek a gondolkodásnak a hatásai:

  • A főbérlő inkább kiteszi az albérlőit ha nem fizetnek, és üresen hagyja a lakást akkor, ha nem kell senkinek.
  • A boltok kidobják azt az árut, amit nem tudnak eladni, ahelyett, hogy odaadnák valakinek ingyen.
  • A busz- és vonattársaságok nem szállítanak olyan utast, aki nem fizet, még a kihasználatlan járatokon se.
  • Az utazó, akinek nincs pénze, az utcán kénytelen éjszakázni, akkor is, ha van szabad szoba egy szállodában.

Ahhoz, hogy ehelyett a pénzközpontú társadalom helyett olyan társadalomban éjlünk, ami emberközpontú, az emberek többségének a gondolkodása emberközpontú kell, hogy legyen, nyitott új dolgok befogadására, és képes legyen a jelenlegi társadalom megkérdőjelezésére.

Ha többségben lesznek az ilyen gondolkodású emberek, akkor elég hatalmunk lesz, hogy emberközpontúvá formáljuk át a társadalmunkat. Ezért fontos, hogy minél többen gondolkozzanak így.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyunkszabadok.blog.hu/api/trackback/id/tr206550321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása