HTML

Legyünk szabadok!

Lehet, hogy szabadnak hisszük magunkat, valójában azonban a pénzrendszer rabjai vagyunk, és ha nem teszünk semmit, a rabjai is maradunk. Az egész emberiség érdeke, hogy kitörjünk ebből a rabságból, és olyan társadalmat építsünk fel, ahol mindenki szabad lehet.

Utolsó kommentek

A cikk az alábbi cikk fordítása: Evolution and the Debt Crisis - Is it time to adapt?

Evolúció és az adósságválság - Ideje alkalmazkodni?

Hogyan tudjuk mi megoldani a globális adósságválságot és helyreállítani a gazdaság stabilitását és növekedését? Úgy tűnik, mindenkinek van véleménye erről a kérdésről, de eddig még senki nem tudott felmutatni egy hihető, általánosan elfogadott megoldást a gazdaság egyensúlyának helyreállítására. A világ legokosabb emberei dolgoznak ezen a problémán, de az egyetlen megoldás, amit fel tudtak mutatni, az az, hogy nyomtassunk még több pénzt - és nem kell közgazdász diploma hogy tudd, mennyire fenntarthatatlan, sőt veszélyes ez.

Annak, hogy nem találunk megoldást, talán az az oka, hogy nem jó kérdéseket teszünk fel. Ezt mondja Colin Turner, a Free World Charter, egy online emberbarát csoport alapítója, aki hiszi, hogy a gazdasági problémáinkra a megoldás egy teljesen más irányból való megközelítést igényel - amire a legkevésbé számítottál!

Colin kifejti:

"Folyamatosan gazdasági stabilitást és növekedést akarunk, de elgondolkoztunk-e már azon, hogy ez egyszerűen már nem lehetséges? Ezenkívül nem sokkal fontosabb az élet ökológiai ára a gazdaságinál? Úgy gondolom, itt az ideje, hogy feltegyünk magunknak néhány fontos, alapvető kérdést. Például mit akarunk mi mint egy faj? Mire van szükségünk nekünk, mint biológiai organizmusoknak? Ha őszintén megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, meglátjuk, hogy a legtöbb ember egyetért ezzel a válasszal: Boldog, egészséges, teljes életet szeretnénk élni egy olyan világban, ami élhető és fenntartható, hogy a gyerekeink is élvezzék. Ez egyszerűnek hangzik, de az az igazság, hogy a gazdasági rendszerünk ennek az útjában áll. Rendszerszerűen károsítjuk a bolygónkat és egymást a profitért folyó egyre nehezebb hajszában. A pénz sokkal több problémát okoz, mint amennyit megold, és egyfajta vírus lett az emberiségen, elszánva arra, hogy biztosítsa a fennmaradását a mi túlélésünk és fejlődésünk kárán.

Hiszem, hogy itt az idő az emberiségnek a fejlődésre, hogy felemelkedjünk a pénz, kereskedelem, határok felett. Van technológiánk, hogy létrehozzunk egy fenntartható, modern, és bőséges társadalmat, mindannyian együtt dolgozva, összekapcsolva, egymásért, ha így döntünk.

Itt az idő egy új korszakra az emberiség történetében. Itt az idő mindent ingyenessé tenni!"

A Free World Chartert tíz alapelv alkotja, amik meghatározzák a tulajdonságait egy új, fejlett társadalomnak, ami természetközpontú, nem használ pénzt, kereskedelmet, vagy határokat, és kijelenti a Föld szabadságát és minden természeti erőforrását minden élőlény alapvető jogának.

A Free World Charter bemutatkozó videója, Legyen minden ingyen címmel elterjedt az interneten, és 22 nyelvre fordították le. Az ehhez kapcsolódó oldalt eddig 24.000 ember írta alá a világ minden tájáról, és ez gyorsan növekszik.

Colin folytatja,

"Mindent ingyenessé tenni durvának hangzik, de valójában ez az egyetlen ésszerű, logikus módja van a továbbhaladásnak. Amit most teszünk, az a durva. Csak gondolkozz el, milyen a világunk ma: A pénz miatt van háború, szegénység, kapzsiság, korrupció, egyenlőtlenség és igazságtalanság; szennyezettek a levegőnk, folyóink, földjeink, tengereink; nem tudjuk megfizetni a jó egészségügyi ellátást vagy iskolát. A legtöbben a fejlett világban kemény nyomás alatt vannak hogy meg tudjanak élni, olyan állásban dolgozunk, amit nem szeretünk, vagy nem fizet eleget; vagy munkanélküliek, hajléktalanok vagyunk a társadalom szélén.

Miközben az élet nehéz nekünk a fejlett világban, gondolj arra, hogy ez szó szerint lehetetlen sok millió embernek minden évben a fejlődő országokban. Minden nap meghal 30.000 gyerek éhségtől vagy betegségtől, miközben van élelmünk és gyógyszerünk, hogy ezt megelőzzük! Hogyan lehetséges, hogy a Földön ezt normálisnak elfogadjuk? A mi szép, egyedi világunk egy nagyon ellenséges hely lett az élethez."

Colin kiemeli még a környezeten való nyerészkedés hatásait:

"A gyárak termékeinek folyamatosan fogyniuk kell, hogy a gyár nyereséges legyen. Pénzügyileg nincs értelme olyan termékeket gyártani, amelyek sokáig tartanak. A gyártónak jobban megéri eldobható vagy gyenge minőségű terméket gyártania annak ellenére, hogy ez pazarolja a természeti erőforrásokat és szennyezést okoz. Sok cég milliókat költ reklámra, hogy az emberek megvegyenek olyan dolgokat, amikre semmi szükségük, csak hogy profitjuk legyen. Ez nem csak pazarló és szennyező, de kialakított egy fogyasztói kultúrát, és a 'végtelen' növekedés veszélyes illúzióját - egy illúziót, ami lassan megmérgez és megfojt minket."

Colin szerint ezek a fontos ideológiai és etikai kérdések a pénzhasználat felett csak a történet fele:

"Van egy sokkal mélyebb, alapul szolgáló oka a gazdasági problémáinknak, amit sose oldunk meg: Kifogyunk a munkahelyekből! Az emberek egyre több munkahelyen elavultnak számítanak. A növekvő globális munkanélküliségnek semmi köze a hozzá nem értő kormányokhoz, rossz tervezéshez, vagy rossz törvényekhez. Ez csak a technológia fejlődése miatt van, és egyre rosszabb lesz. Az emberi munkaerő fokozatos átrendeződésével az 1970-es évektől az emberek a szolgáltatási szektorban mindig tudtak munkát találni. Most a gépek átveszik ezeket az állásokat is.

A technológiai munkanélküliség az elsődleges oka a gazdasági válságnak és a növekvő adósságnak. Ezenfelül ez a legfőbb oka az olyan eseményeknek, mint az Arab Tavasz, az egyiptomi és líbiai felkelések, a közeledő szíriai katasztrófa, és az Occupy mozgalom. Ezek nem helyi, vallási, vagy kultúrális kérdések; ez tömeges munkanélküliség, aminek a technológia a végső oka. Az embereknek nincs pénzük!

Számítsd hozzá, hogy 2050-re a világ népessége előreláthatólag 10 milliárd körül lesz. Egyszerűen nem lehetséges, hogy elegendő munkahely marad ahhoz, hogy mindenkinek elegendő pénz jusson!

Tudnunk kell, hogy a jelenlegi pénzügyi, társadalmi, ideológiai, nemzeti megosztási rendszereink teljesen képzeletbeliek. Ezek csak a fejünkben léteznek, a valóságban nem, és egyértelmű, hogy nem szolgálják se a mi, se a bolygónk érdekeit. A Free World Charter alapelvei feloldanák ezeket a képzeletbeli korlátokat csupán jobb odafigyeléssel és kölcsönös tisztelettel egymás és a bolygónk iránt. Ha megszabalulunk ezektől a korlátoktól, az emberiségben rejlő igazi együttműködés és fejlődés megvalósulhat."

Colin összefoglalja,

"A meglepő dolog, hogy a charter elfogadása és egy valóban szabad világ létrehozása könnyű, ha megtettük az első lépést. El szoktuk felejteni, hogy mi emberek társadalmi lények vagyunk. Közösségben szeretünk élni. Közösségben szeretünk dolgozni. Szeretünk segíteni egymásnak. Csupán annyit kell tenni, hogy kijelentjük, az egész emberiség - és az összes faj - egy családként, egy közösségként együtt dolgozik az egyesített közjóért. A világra egy otthonként, egy törzs otthonaként kell tekintenünk: minden élet otthonaként."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyunkszabadok.blog.hu/api/trackback/id/tr676224074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása