HTML

Legyünk szabadok!

Lehet, hogy szabadnak hisszük magunkat, valójában azonban a pénzrendszer rabjai vagyunk, és ha nem teszünk semmit, a rabjai is maradunk. Az egész emberiség érdeke, hogy kitörjünk ebből a rabságból, és olyan társadalmat építsünk fel, ahol mindenki szabad lehet.

Utolsó kommentek

Az alábbi táblázat összehasonlítja az életnek értelmet adó területeket a jelenlegi és egy ideális társadalomban, mint a Venus Project.

Jelenleg Ideális társadalomban
Szórakozás Az emberi élet egyik alapvető szükséglete, hogy érezzük jól magunkat, vagyis hogy sok szórakozásban legyen részünk. Mivel az emberek vágynak a szórakozásra, ezért természetes, hogy ez egy óriási biznisz. Ma a szórakozás szinte minden formájáért fizetnünk kell. Ez azt eredményezi, hogy akinek nincs pénze, az nem tud úgy szórakozni, ahogy szeretne. Probléma még, hogy sokak számára a szórakozás annyit tesz, hogy megnéznek a tévében egy értelmetlen sorozatot vagy valóságsót, vagy részegre isszák magukat. A szórakozás minden formája ingyen elérhető mindenki számára. Ideális társadalomban nem az jelenti a szórakozást, hogy értelmetlen tévéműsorokat nézünk, vagy részegre isszuk magunkat, hanem például színvonalas filmet nézünk, vagy elmegyünk egy vidámparkba.
Játékok A játékok a szórakozás egy nagyszerű formája. Természetes, hogy ez is nagy biznisz, csak annak engedik a játékot, aki fizet érte. Sok videojátékban vannak valódi pénzért megvehető "prémium" dolgok. Ez nem csak egy undorító módja a pénzrendszer felhasználásának, de a játékon belül is igazságtalan, mert nehogy már az legyen a legerősebb a játékban, akinek a legtöbb pénze van a valóságban. Problémát jelentenek még a szerencsejátékok, amelyek függőséget tudnak okozni, és életeket tönkretenni. Minden játék elérhető mindenki számára. Nem lesznek a játékokban "prémium" dolgok, a játékon belül minden dolog elérhető minden játékos számára. A szerencsejátékok bizonyos formái, például a póker, megmaradnak, ezeket virtuális pénzzel fogják játszani. Más szerencsejátékok, például a lottó és a sportfogadás, értelmét vesztik, ezért megszűnnek.
Művészet Jelenleg az alábbi dolgok korlátozzák a művészeket:
A pénzrendszer. A művészethez szükséges dolgokat (mint mindent) pénzért adják. Ugyanakkor vannak a művészetnek olyan formái, amelyek nagyon drágák, például a filmművészet. A mai világban nem forgathat filmet akárki, csak az, akinek pénze van, vagy el tudja adni az ötletét egy producernek.
Cenzúra. Sok művészeti alkotást cenzúráznak, filmet, zenét, képet, videojátékot egyaránt. A cenzúrának semmi értelme nincs, csak a társadalom prűdsége és begyöpösödöttsége miatt cenzúráznak, hogy a prűd és begyöpösödött gondolkodású emberek ne akadjanak ki. Mondani se kell, hogy a cenzúra az alkotók művészi szabadságát korlátozza.
Ugyanakkor a pénzrendszer azokat is korlátozza, akik más művészetét szeretnék élvezni (múzeumbelépő, koncertjegy, stb.)
Mindenki szabadon gyakorolhat bármilyen művészetet. Nem lesz semmilyen cenzúra, ami a művészeket korlátozza. Az emberek szabadon élvezhetik mások művészetét.
Tudomány és technika A tudomány és technika fejlődése nélkülözhetetlen az emberiség fejlődéséhez. Azonban a pénzrendszer és a háttérhatalom ezt is elnyomja. Rengeteg hasznosnak ígérkező találmányt nem tudtak megvalósítani azért, mert nem volt pénz a fejlesztésre, vagy elnyomta a háttérhatalom. Ebből következik, hogy a pénzrendszer és a háttérhatalom az egész emberiség fejlődését akadályozza, azon felül, hogy az emberek szabadságát korlátozza. Ha nincs pénzrendszer és háttérhatalom, nincs semmi, ami a kutatást-fejlesztést akadályozná. Ez azt jelenti, hogy sokkal több hasznos találmányt leszünk képesek kifejleszteni, és ezáltal az emberiség sokkal fejlettebb lesz.
Utazás Az utazás az emberi szabadság egyik legfontosabb megnyilvánulása. Az, hogy nem utazhat bárki annyit, amennyit szeretne, az emberi szabadság súlyos korlátozása. Rengetegen szeretnének utazni, de ezt a pénzrendszer miatt nem tudják megvalósítani. Egyesek számára az utazás azt jelenti, hogy egész éven át takarékoskodnak, hogy nyáron elmehessenek egy hétre egy tengerparti üdülőhelyre. Ez nem szabad utazás. A szabad utazás az, hogy bárki akármennyit utazhat, kötöttségek, jegyek, vízumok nélkül, természetesen ingyen. Az emberek akármennyit utazhatnak. Nem lesznek olyan kötöttségek, hogy csak egy adott repülővel mehetnek, vagy hogy vízumra és útlevélre van szükségük. Az országok és az igazolványok felszámolásával az útlevél amúgy is értelmét veszti.
Sport Jelenleg a pénzrendszer a sportolni vágyókat, és a sporteseményt megnézni vágyókat is elnyomja. Elég csak arra gondolni, hogy menni pénzbe kerülnek a sportszerek vagy a belépőjegyek. Sok a bunda és doppingbotrány. Bárki szabadon űzhet bármilyen sportot anélkül, hogy korlátozva lenne a hozzáférése a sportszerekhez. A sporteseményekre pedig bárki foglalhat helyet, nem csak az, akinek pénze van. A sportesemények sportszerűek lennének, nem lenne bunda, és nem doppingolnának a sportolók.
A társadalom érdekeinek szolgálata A pénzt nem használó közösségekben (pl. bennszülött törzsek) mindenki - képességeihez mérten - olyan munkát végez, amivel az egész közösség hasznára válik. Azonban a mi társadalmunkban sokan végeznek olyan munkát, ami nem szolgálja a társadalom érdekeit. Ilyen munkák például az irodai munkák, a bürokrácia, a hadseregek, stb. Hogy mi számít hasznos, és mi felesleges munkának, arra jó példa ez a vicc: Kannibál törzset alkalmaz egy cég az afrikai leányvállalat őrző-védőiként. Tartanak tőle, hogy el-eltűnnek majd alkalmazottak, de semmi gond, mert a törzsfőnök megesküdött, hogy nem fognak megenni senkit, legfeljebb csak a konkurenciától. Fél évvel később eltűnik az egyik takarító... Összedobolják a kannibálokat, a törzsfőnök a rendőrök előtt mindenkit megesket az összes szellemre, hogy ők ilyet nem (t)esznek. A nyomozók elmennek, majd a törzsfőnök megkérdezi: - Ki volt az?
Hátulról egy ifjú kannibál megszólal, hogy ő volt. Mire a főnök: - Ejnye! Nem megmondtam, hogy a takarítókat ne bántsátok?! Itt olyan jó helyünk van! Hat hónap alatt megettük a managementet, a kontrolling osztályt, a financial monitoringosokat, a strategic finance departmentet, a marketingeseket, az asset optimalisation expertise workgroupot és a corporate customers relations officert, és a kutya se vette észre! Erre te megeszel egy dolgozót?!
Nem lennének olyan állások, amelyek semmi hasznot nem termelnek, és semmi szüksége rá az emberiségnek. Ha nem lesz pénzrendszer, ezek az állások nem csak értelmüket vesztik, de az emberek nem is lesznek motiválva arra, hogy ilyen helyen dolgozzanak. Az emberek a fent felsorolt területeken, vagy olyan állásban dolgozhatnak, ahol tesznek is valami hasznosat a társadalomért. Az embereket nem a pénz motiválná a munkára, hanem az az érzés, hogy hasznosak legyenek a társadalom számára.
Emberi szabadság, önkifejezés Jelenleg nem csak a fenti területeket, hanem általánosságban mindent elnyomnak. A két fő elnyomó a pénzrendszer és a begyöpösödöttség. A szabadsághoz nem csak az tartozik, hogy bármit szabadon megtehetünk, hanem az is, hogy kinézetünk által szabadon fejezzük ki magunkat. Sajnos azokat, akik számára az önkifejezés azt jelenti, hogy az átlagtól eltérő a kinézetük, a begyöpösödött gondolkodású emberek megszólják, bántják, vagy kiközösítik. Az emberek teljes szabadságban élnének, azt csinálhatnák, amit akarnak, és úgy nézhetnek ki, ahogy akarnak. Senki sem tenne azonban olyat, ami saját maga vagy mások számára káros. Az emberek ösztönözve lennének arra, hogy viselkedésük, kinézetük ne legyen normák, skatulyák közé szorítva, hanem bátran vállalják fel önmagukat. Nem szólnák meg, nem közösítenék ki azokat az embereket, akiknek a kinézete eltér az átlagostól.
Az élet értelme Jelenleg az emberiség óriási elnyomás alatt áll, ami azt jelenti, hogy kevesen tudnak úgy élni, hogy valóra váltsák a célt, amit felállítottak maguknak. Sokan nem is állítottak fel ilyen célt, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek csak tengődnek az életben, ahelyett hogy egy cél felé tartanának. Még ha fel is állít az ember magának valamilyen célt, az sokszor olyan, ami káros a társadalomra. Ilyen célok például a hatalom megszerzése és kiterjesztése, minél nagyobb profit elérése az emberiség rovására, mások leigázása vagy tudatuk befolyásolása. Az élet értelmét a fent felsorolt dolgok adják, meg általában az, hogy olyasmit alkossunk vagy vigyünk véghez, ami hasznos, egyedülálló, amire büszkék lehetünk. Az emberi szabadság része, hogy bármilyen magunk elé kitűzött célt (ami nem káros másokra) szabadon meg tudjunk valósítani. Például ha valaki szeretné körbeutazni a Földet, megtehesse ezt, anélkül hogy pénzre vagy bármi hasonlóra lenne szüksége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyunkszabadok.blog.hu/api/trackback/id/tr305879210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása